Ohlédnutí/ Festival na zelené louce 2015 – pot, slza a rock and roll

Již druhý ročník unikátního benefičního festivalu na podporu integrovaného tábora proběhl na louce táborové základny Zbožňov u obce Senetín díky velkým výkyvům počasí v sobotu 13. června v jiném režimu než se očekávalo. Přesto výhled na další ročník je více než optimistický.

Desítky vystupujících, organizátorů a dobrovolníků se těšilo na celodenní zábavu pro děti i dospělé. Kapely z různých hudebních žánrů, divadla i taneční uskupení byly sezváni na jedno podium na festival a od 13 do 15 hodin se zdálo být vše velmi nadějné. Do této doby bylo nádherně a počasí přálo. Pro děti probíhaly soutěže, atrakce, dílničky v podobě výroby ručního papíru, malování na obličej, míchání koupelnových solí, decoupage atd., vystoupili skvělí Johny Cash trio, usměvaví hráči a propracovaný bluegrass v podání kapely STOPTIME a dokonce si 2 písně zahrálo hudební divadlo KŮZLE HU.SOU. Poté ale přišel déšť, který všechny diváky zahnal do zastřešeného prostoru tábora a nedovolil ani vystupujícím ukázat, co si připravili. František Pokorný a  ani pánské baletní uskupení RASPUTIN tím pádem nedostali šanci vystupovat. Ale záchrana následně přišla.

Na festival totiž přijely skutečné hvězdy, a to moderátor Tomáš Fíla a herečka Miluše Bittnerová. Tomáš Fíla zabavil všechny přítomné na nejvyšší obrátky a Miluška Bittnerová se zhostila pro ni velmi složitého úkolu, který zněl jasně. Řekněte nám, co neumíte a to divákům festivalu ukažte. Na toto zadání dostali organizátoři odpověď: „Neumím toho hodně, ale mezi tyto mé silné stránky, které neumím, rozhodně patří vaření a malování. To fakt neumím“. Bylo tedy rozhodnuto. Namalujte nám obraz a ten následně vydražíme pro dobrou věc. Autoportrét Milušky Bittnerové s osobním věnováním zasáhla velká kapka deště, která byla na obraze jako jedna velká slza. Obraz se následně vydražil za neuvěřitelných 3 500 korun a sama umělkyně údajně zvažuje změnu své profese. Ale to bylo samozřejmě míněno s nadsázkou.

Téměř do 20:00 hod všichni přítomní vydrželi a pevně doufali, že se ještě povede festival rozjet na plné obrátky. A stalo se. Sice již nevystoupily táborové děti, na které se všichni po minulém ročníku moc těšili, ti promočení odjely se svými rodiči domů. Ale byly tady ještě kapely – LIME DEZERT, která autorským vystoupením šokovala publikum svou ladností hraní a výjimečným hlasem zpěvačky, poté proběhl koncert energické kapely VESPER, která v těchto dnech představuje své nové CD a na závěr roztančila zelenou louku svými nacvičenými skladbami mladá kapela R.U.M.

Organizátoři udělají vše, aby na příští ročník bylo připraveno zastřešení i před podiem pro diváky. Na druhou stranu se letošní ročník Festivalu na zelené louce vydařil. Pro táborovou základnu, kam jezdí zdravé a handicapované děti, se ze vstupného, tomboly a občerstvení vybralo úctyhodných 32 155 Kč. S podporou autobazaru AUTO MOJŽÍŠ, který věnoval 5 000 Kč, s podporou od SEAT ČESKÁ REPUBLIKA, který věnoval 10 000 Kč, z výnosu dražby se podařilo utržit 3 500 Kč, celkový výsledek znamená neuvěřitelných 50 655. Ty poputují na zakoupení vozíku pro cisternu s pitnou vodou a na srovnání cestiček v lese tak, aby byly průjezdné na elektrickém vozíku.

Velký dík patří všem dobrovolníků, vystupujícím, zvukaři a organizátorům, kterých by se napočítalo více než 100 a kteří věnovali svůj volný čas pro dobrou věc bez nároku na honorář. Díky patří společnosti ACTIVE, která věnovala dárky pro děti, slečně Gabriele Janovské, která věnovala velkou část knih do tomboly ze své soukromé sbírky, společnosti BILLA, která poskytla služby dobrovolníků, panu Pavlovi Ladrovi, který se osobně účastní příprav akce a letos připravil ohňostroj, za který by se nemusela stydět ani žádná metropole v silvestrovském čase, díky zapojení MAS Lípa pro venkov, která zapůjčila herní prvky pro děti, díky panu Podanému, který vozil děti na koni, díky Sokolu Paběnice, který zapůjčil stoly pro diváky a díky obci Sokoleč, která zapůjčila centrálu lze říci, že ročník 2015 byl úžasný. Organizátoři Festivalu na zelené louce, kterými jsou organizace Cesta životem bez bariér, společnost Votas a společnost Svět v bezpečí děkují všem, kteří se drží hesla „.nikdy není pozdě začít pomáhat.“  Těšme se na další ročník, na který je již v plánu velmi zajímavý program a překvapení pro návštěvníky.

Partneři festivalu
Partneři festivalu.